vineri, 25 iunie 2010

Fortele Americii Latine: Uruguay, Mexic, Paraguay, Chile

Una dintre marile orgolii ce s-au nascut in fotbal si traiesc pana astazi, lupta dintre America Latina si Europa , atat la nivelul echipelor de club cat si al nationalelor, isi consuma un nou episod la aceasta Cupa Mondiala. In Cupa Intercontinentala, echipele sud-americane ( triumfatoare in Copa Libertadores) au fost mereu cel putin egale celor europene( castigatoare ale CCE ). De cinci ori Brazilia , de doua ori Uruguay si Argentina, fata de cele patru triumfuri italiene, trei germane si cate unul englez si francez, reprezinta o egalitate perfecta intre cele doua continente si la nivel de nationala. De altfel, un punct de interes al acestui turneu este tocmai aceasta necunoscuta: cine va inclina balanta victoriilor mondiale: Europa sau America Latina?
Personal as prefera ca Europa sa triumfe: Anglia, Olanda, Germania sau Spania, in dauna Argentinei sau Braziliei. Totusi evidentiez ca remarcabila abnegatia urmasilor conchistadorilor spanioli. Daca despre Argentina am mai vorbit, iar prin traditie si valoare era de asteptat sa aiba o evolutie foarte buna, anul acesta au iesit in fata si celelalte reprezentate ale Americilor.
Uruguay-ul , cu o aparare impenetrabila si o organizare aproape teutona, cu Godin-Lugano-Fucile- Maxi Perreira in fata portarului Muslera, Arevalo, Perez si Alvaro Perreira la mijloc si un trio ofensiv Cavani, Forlan, Suarez are sanse mari sa atinga chiar semifinalele. Intalneste in optimi Coreea de Sud, iar in sferturi SUA sau Ghana.
Paraguay-ul, o echipa solida, cu multa experienta, puternica fizic si tehnic. Justo Villar in poarta, Morel, Bonet, Alcaraz si Da Silva in aparare, Vera, Riveros, Caceres la mijloc si un atac formidabil Valdez , Santa Cruz si Barrios ( sau Cardozo). Au mers in optimi si asteapta sa invinga Japonia pentru a juca "sferturile".
Mexicul, desi din America de Nord, o echipa latina, de limba spaniola si de forta azteca. Poate cea mai plina de valoare, are ghinionul de a infrunta Argentina in optimi. Desi outsider, are capacitatea unei surprize, avand nume mari in primul "11"( asa cum il prevad pentru optimi) : Perez- Osorio, Rodriguez, Marquez, Salcido - Juarez, Torrado, Guardado - Dos Santos, Franco, Vela. ( cu rezerve precum Aguilar, Moreno, Blanco sau Hernandez).
In sfarsit, Chile are si ea o sansa mare astazi. Are 6 puncte dupa doua partide si joaca impotriva "metropolei", Spania. Fara vedete, dar cu un joc de echipa formidabil, chilienii au invins Hondurasul si Elvetia. Au jucat bine, au invins clar si merita apreciati ca o echipa adevarata a acestui "Mondial".
Concluzia mea este clara.:echipele sud-americane au dovedit pana acum ca sunt serioase si echilibrate, inspirand forta. Maturitatea lor si concentrarea in momente cheie le-au adus succesul. De aceea, ele raman sa lupte in optimi , in timp ce Franta sau Italia au parasit deja competita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu