sâmbătă, 12 iunie 2010

Grupa A : Africa de Sud-Mexic 1-1, Uruguay - Franta 0-0

In meciul de deschidere al Cupei Mondiale s-au infruntat Africa de Sud si Mexicul. Marturisesc ca sunt un admirator al urmasilor lui Montezuma de pe vremea cand in atacul mexican evoluau Cuahtemoc Blanco si Luis Hernandez. Si astazi , incepand cu Rafa Marquez si Torrado, capitanul echipei si continuand cu Salcido, Osorio, Vela, Dos Santos sau Guardado, mexicanii propun o trupa solida si tehnica, cu o permanenta doza de viclenie in joc, alternand abilitati tehnice cu rigurozitate tactica europeana. Aseara, in fata gazdelor au facut o prima repriza solida, inscriind un gol anulat pentru o pozitie de ofsaid si demonstrand ca pot juca un fotbal de calitate. Sud-africanii au stat la panda precum gheparzii savanelor si au lovit prin incredibilul gol al lui Tshabalala, sut in vinclu de la marginea careului. (min.55) Mexicanii si-au revenit din soc si au mobilizat rezervele pentru a reusi egalarea. Au intrat veteranul Blanco si speranta Guardado. In minutul 79, cand se parea ca Mexicul nu mai are forta de a inscrie, Rafa Marquez, jucatorul Barcelonei reuseste sa spulbere visul unui stadion. Golul sau a insemnat restabilirea unui echilibru care s-a regasit si in teren pe parcursul pardidei. In final, Mphela a avut ocazia victoriei , dar sutul sau din unghi a lovit bara portii aparate de Perez.
In celalalt meci al serii s-au intalnit doua foste campioane mondiale, Uruguay si Franta. Partida, una relativ anosta si lipsita de ocazii de gol, a demonstrat ca o echipa cu valori indiscutabile dar avand pe banca un antrenor mediocru nu poate sa isi impuna jocul in fata unui adversar robust si agresiv. Ribery si Gourcouff au fost singurii francezi care au aratat ca niste vicecampioni mondiali, iar marea ocazie a lui Gouvou a fost singurul moment in care Franta a parut capabila sa inscrie. De cealalta parte, ma asteptam parca mai mult de la Uruguay, una dintre echipele pe care eu le consider capabile de surprize la acest Mondial. Forlan a fost un pericol real pentru poarta franceza in doua-trei randuri, dar ceilalti coechipieri au facut un joc mai degraba modest. Uruguay-ul a parut o echipa care are un singur om de gol si 10 soldati disciplinati, care isi stiu fiecare rolul.
Cele doua rezultate de egalitate au insa si un aspect pozitiv: echilibrul grupei lasa posibilitatea unor viitoare meciuri "pe viata si pe moarte". In grupa A, cine va face 4 puncte are sanse mari de a merge mai departe.
Din punctul meu de vedere imi mentin favoritele de la inceput: Uruguay si Mexic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu