luni, 5 iulie 2010

Germania - In fata unei noi finale

Dupa 4-1 cu Anglia in "optimi" si 4-0 cu Argentina in "sferturi", chiar si cei mai mari germanofobi par sa constientizeze meritele incontestabile ale tinerei echipe germane. De foarte mult timp Germania nu a prezentat in fata unui turneu final o echipa atat de tanara si totusi atat de matura ca exprimare fotbalistica si ca experienta competitionala. Indiferent de rezultatul pe care il va obtine, echipa nemtilor din 2010 poate sa joace in aceeiasi formula inca 4 ani si sa se prezinte formidabil la urmatoarea Cupa Mondiala. Combativitatea si forta fizica, motoarele dintotdeauna ale 'Mannschaft-ului" sunt astazi dublate de viteza, de fantezie, de o tehnica desavarsita. Driblingurile lui Schweinsteiger si Muller alterneaza cu tehnicitatea desavarsita a lui Mesut Oezil. Robustetea fundasilor Mertesacker si Friedrich se imbina perfect cu viteza lui Lahm sau Podoski si cu stiinta jocului lui Khedira. Deasupra tuturor, jocul imperial al lui Miro Klose, excelent in fata portii adverse.
Impresionante insa cu adevarat sunt tocmai varstele celor 11 germani care au adunat cele mai multe minute jucate pana in faza sferturilor: Neuer (24 ani) - Lahm(26 ani), Mertesacker(25 ani), Friedrich( 31 ani), Boateng (21 ani) - Khedira(23 ani), Schweinsteiger(25 ani) - Mueller( 20 ani), Oezil(21 ani), Podolski(25 ani) - Klose(32 ani). Asadar, Arne Friedrich si Miroslav Klose ar putea fi la ultimul lor turneu final mondial, in schimb ceilalti pot fi titulari si la urmatorul. Pe banca de rezerve alti tineri: Badstuber, Kroos, Jansen, Tasci sau Marin au de asemenea pana in 23 de ani. Tineretea jucatorilor insa nu se vede in mod negativ in jocul echipei. Dimpotriva, jocul ermetic din meciul cu Argentina si pragmatismul aratat in meciul cu Anglia sunt rezultatul unei experiente internationale importante. Friedrich, Mertesacker, Lahm, Schweinsteiger si Podolski au fost titulari la ultimul Campionat Mondial din 2006, iar Klose evolueaza la al treilea turneu final ( dupa 2002 si 2006), avand 100 de selectii in nationala. La 25-26 de ani Lahm, Schweinsteiger si Podolski au peste 70 de selectii, iar Mertesacker se apropie de 60. Langa acestia, antrenorul Joachim Loew a aruncat in lupta jucatori care au catigat titlul mondial la tineret in 2009 - Neuer, Boateng, Khedira, Oezil.
Fara sa imi ascund atitudinea de simpatie fata de nationala germana pe care as dori sa o vad castigand acest "Mondial" , trebuie sa marturisesc ca si in mod obiectiv, judecand dupa jocul aratat pana acum, dupa valoarea jucatorilor si forta adversarilor depasiti pana in semifinale Germania are cea mai buna imagine dintre toate echipele vazute in Africa de Sud. In fata panzerelor se vor afla insa in semifinale fotbalistii spanioli, campioni europeni in urma cu doi ani. Atunci, in finala Campionatului European din 2008 Torres a inscris unicul gol al meciului. Astazi, ambele echipe mai pastreaza 6 jucatori dintre titularii de atunci in echipele de start : Friedrich, Mertesacker, Lahm, Schweinsteiger, Podolski si Klose la nemti, Casillas, Ramos, Puyol, Iniesta, Xavi si Torres la iberici. Nucleul este acelasi, iar cei ce au aparut intre timp sunt dupa parerea mea chiar mai buni decat cei ce nu mai evolueaza acum. Meciul din semifinale se anunta o lupta intre doua stiluri, intre doua orgolii. Cel spaniol, infierbantat de gradinile Andaluziei, simbioza a mandriei catalane si a traditiei castiliene, dornic de spectacol, avid de pase, inghitind terenul in ritm de "tiki-taka", cu Villa in rol de matador. Cel german, nascut in armurile teutonice dintre Rhin si Oder, invaluit in rigoarea si ordinea daruita de zeii Valhalei celor mai puternici urmasi ai nibelungilor. Fie ca cel mai bun sa invinga!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu